Ereksiyon bozukluğu nedir?

28 Kas 2019

Birçok erkek; partnerlerin her ikisinin de memnuniyetsizliği ile sonuçlanan sertleşmeme veya sertliği sürdürememe olarak bilinen iktidarsızlık ile mücadele etmektedir. İktidarsızlık diğer adı ile ereksiyon bozukluğundan şikayetçi iseniz yalnız değilsiniz. Amerika’da yapılan son çalışmalarda sadece Amerika’da iktidarsızlık sorunu olan 20 milyon erkek hasta saptanmıştır. Hastanın utanç duymasından da öte kişinin özgüvenine de zarar vermektedir. Eğer belirli bir süredir ereksiyon problemi çekiyorsanız, size en uygun tedavi seçeneklerini gözden geçirmenizde fayda var.

Ereksiyon bozukluklarının sebepleri nelerdir?

Stres, yorgunluk veya ilişki problemlerinin tümü ereksiyon bozukluğuna katkı sağlayan faktörlerdir. Ek olarak altta yatan kalp hastalıkları da ilk belirtilerini iktidarsızlık olarak gösterebilir. Yatıştırıcılar, alerji ilaçları, idrar söktürücüler, tansiyon ilaçları ve psikiyatrik ilaçlarda iktidarsızlık yapan belli başlı ilaç gruplarıdır. Alkol ve tütün tüketimi de durumu kötüleştirmektedir. İktidarsızlık ayrıca penise gelen kanın azalmasına yol açan şeker, damar sertliği gibi hastalıklarda da görülür. Daha genç erkeklerde psikolojik etmenler daha ön plandadır ama yine de detaylı bir inceleme gerekir.

Ereksiyon bozukluğu tanısı nasıl konulmakadır?

Öncelikle en önemli kısım üroloğun hastanın cinsel sıkıntıları ile ilgili eksiksiz bir anamnez (hikayesi) almasıdır. İktidarsızlığa olumlu veya olumsuz etki eden tüm faktörler belirlendikten sonra fizik muayene tam tanıyı koymada epey başarılı olur. Kan ve idrar tetkiklerini içeren laboratuvar tahlilleri ile alt yatan diğer hastalıklar değerlendirilir. Görüntüleme (penil dopler ultrason) hastanın durumuna göre istenebilir.

Ereksiyon bozukluklarında tedavi nasıl yapılmaktadır?

Ereksiyon bozukluğunun sebebi ne olursa olsun, belirli tedavi protokolleri mevcuttur. Bu protokoller; ilaçlar, vakum cihazları veya cerrahi (penil protez vs) gibi olabilir. En doğal tedavi protokolü olan şok dalga tedavisi ise tüm dünyada artık yavaş yavaş tedavide ilk seçenek olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu protokollerin başarı oranları iktidarsızlığın derecesine ve altta yatan hastalığın şiddetine göre %90’lara kadar çıkmaktadır. Eğer ereksiyon problemi psikolojik sebeplerle ortaya çıkmış ise psikoterapiye yönlendirilmesi uygun olacaktır.

İlaçlar

Bu tip ilaçlar (pentoksifilin, yohimbin, sildenafil, tadalafil, vardenafil vs) cinsel birleşmeden 1 saat önce ağız yolu ile alınmaktadır. Bu ilaçlar penise gelen kan akımını arttırmaktadırlar. Yan etkileri sebebiyle dikkatli kullanılmalı ve uzun vadeli etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.

Vakum tedavisi

Vakum tedavisi, şok dalga tedavisinden sonra en güvenli tedavi şeklidir. Şok dalga tedavisi ile birlikte yapıldığında başarı oranları %90 civarlarındadır. Penisin üzerine yerleştirilen vakum cihazı, kanı penisin içine doğru çeker ve orada kalmasını sağlar. Penis köküne doğru kaydırılan plastik bir yüzük ile de sertleşmenin sürdürülmesi sağlanır. İlişki sonrasında yüzük hemen çıkarılmalıdır.

Penil protez (Mutluluk çubuğu)

Penil protezler bu tedavi grupları içinde hem çok pahalı hem de kompleks işlemler oldukları için en son seçenek olarak görülmektedir. Bir çok çeşidi mevcuttur. Yarı sert olanlar sürekli sertlik sağlarken daha komplike olanları yumurtalıklara yerleştirilen bir rezervuardan şişirilebilirler. Her ne kadar şişirilebilenleri daha iyi bir sertleşme sağlasa da uzun vadeli komplikasyonları hastaya başına gelebilecekleri açısından anlatılmalıdır.

Şok Dalga Tedavisi

İlaç ve cerrahi gerektirmeyen en yeni nesil tedavi şeklidir. Düşük yoğunlukla verilen şok dalgaları ağrısız ve başarı oranları %90 civarlarındadır. Yan etkisiz ve cerrahi gerektirmediği için en doğal ve güvenli cinsel tedavi şeklidir.

Cerrahi

Artık günümüzde sadece penisin anatomik bozukluklarına bağlı sertleşme sorunlarında uygulanmaktadır.

Ereksiyon bozukluklarında sık sorulan sorular nelerdir?

Ne zaman bir üroloğa başvurmalıyım?

Eğer ki ereksiyon bozukluğunuz iki aydan daha uzun sürüyor veya sık tekrarlayan bir şekle dönüşmüş ise mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Sebep tam olarak belirlendiğinde başarı oranı çok yüksektir.

Ereksiyon bozukluğundan korunmak için neler yapmalıyım?

  1. Alkol alımının kısıtlanması
  2. Stresin azaltılması
  3. Yeterli uyku
  4. Anksiyete ve depresyon ile mücadele
  5. Düzenli doktor kontrolleri ve testleri

Cinsellik ilaçları ne zaman kullanılmaz?

Kalp krizi, inme (felç), veya hayatı tehdit eden kalp ritim bozuklukları gibi dolaşımı ilgilendiren hastalıklarda konunun uzmanına danışılmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca cinsel aktivite kalp  problemlerine yol açabileceği için doktorunuzla görüşmelisiniz. Cinsel hap kullanımının günümüzdeki en iyi alternatifi Şok Dalga tedavisi olarak görülmektedir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+