Peyronie Hastalığı ve Tedavisi

8 Tem 2019

Peyronie hastalığı penis gövdesinde, özellikle dorsal kısmında (penis sırtı) zamanla oluşan, bağ dokusundan meydana gelen plaklar ile karakterizedir. Ereksiyon halindeki penisin genellikle yukarıya, daha az sıklıkla yanlara veya aşağıya doğru eğrilmesi ile kendini gösterir.

Bazı hastalarda penis gövdesini çepeçevre saran bir plak meydana gelir. Penis sertleştiğinde plak penisin gövdesinin boğulmuş gibi bir görünüm (kum saati görünümü) almasına sebep olur. Bu eğrilik öncelikle peniste ağrı, penis boyu kısalığından cinsel birleşmeyi engellemeye kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

Ağrılı ereksiyonlar ve hastaların yaklaşık %50’sinde görülebilen cinsel ilişkide zorluk (sertleşme sorunu), bu sorunu yaşayan erkekleri doktora gitmeye zorlayan önemli nedenlerden biridir. Peniste eğrilik, sertleşme sorunu ve sertleşmede ağrı Peyronie hastasının yaşam kalitesini bozar.

İlaç ve Enjeksiyon tedavisi

Peyronie hastalığında birçok farklı ilaç tedavisi kullanılmakla birlikte konservatif tedavinin rolü halen daha tam olarak tanımlanamamıştır. Peyronie hastalığında hiçbir ilaç Avrupa İlaç Derneği (European Medical Association) tarafından onay almamıştır.

Penis gövdesinde oluşan ve eğriliğe sebep olan plağın içine ilaç enjeksiyonu şeklinde uygulanan tedavi yöntemi ise plağın tamamen ortadan kalkmasını sağlamamakla birlikte ağrı ve eğriliğin bir miktar düzelmesine etkili olabilmektedir.

Peyronie hastalığında oral alınan ilaçların ve intralezyoner enjeksiyon tedavisinin başarılı olmadığı ciddi durumlarda cerrahi tedavinin amacı eğriliğin düzeltilmesi ve tatminkar bir cinsel ilişkiyi sağlamaktır. Cerrahi, en az 3 aydır tedavi edilemeyen hastalığı olanlarda (bazı önerilere göre 6-12 ay) uygulanmaktadır.

Peyronie Hastalığında ESWT/EDSWT tedavisi

ESWT/EDSWT tedavisi herhangi bir yan etkisi olmayan, ağrı yaratmayan,komşu organlara zararı olmayan, anesteziye ve hastanede yatışa gerek duyulmayan, diğer hastalıklarla (kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon vb) ve sürekli kullanılan ilaçlarla etkileşimi olmayan, işlem sonrası hastanın rahatlıkla günlük hayatına devam edebildiği yeni nesil bir tedavi yöntemidir.
ESWT/EDSWT tedavisinde, hasta tarafından hissedilmeyen düşük enerjili akustik şok dalgaları uygulanmaktadır. Seanslar 15 ile 20 dakika sürmekte ve seans başına 3000 atım yapılmaktadır.

ESWT/EDSWT ile uygulanan düşük enerjili şok dalgaları akut fazdaki Peyronie plaklarında doku iyileşmesi mekanizması üzerine etkileriyle plağın küçülmesine yol açarken, kronik fazdaki hastalarda kalsifiye olmuş Peyronie plaklarının rejenerasyonuna yardımcı olur. Sertleşme sırasındaki ağrı ve penis eğriliği üzerine yarattığı bu dikkat çekici etkileri Peyronie hastalarının ağrı ve peniste eğrilik tedavisi dışında da kaliteli bir sertleşme ile cinsel hayatlarına katkı sağlar.

Search

+